top of page

הכשת נחש בחיות מחמד


נחש צפע
נחש צפע

הנחש הארסי הנפוץ ביותר המצוי גם בסביבה בנויה הוא הצפע הארץ-ישראלי. כמעט כל הכשות הנחש בארץ הן מנחש זה. נחש הצפע הוא נחש ארסי, המצוי בכל אזורי הארץ צפונית לבאר שבע.


כאשר מזג האוויר מתחמם, נחשים שהיו רדומים בחורף מתעוררים משנתם ומחפשים מזון. בלוטות הארס של נחשים ארסיים בוגרים, שהתעוררו משנתם, מרוכזות ומכילות מספיק ארס שיכול להרוג חתול או כלב. על כן הכשת נחש בתקופה זו עלולה להיות קטלנית במיוחד.


בעלי חיים, המטיילים בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב עלולים להיתקל בנחש ובניגוד לבני אדם המתרחקים ממקור הסכנה, כלבים או חתולים סקרנים מנסים לתפוס אותו.


רוב ההכשות מתרחשות באזור הצוואר והראש כעדות לסקרנות בעלי החיים. שאר ההכשות פוגעות בגפיים. חומרת מקרי הכשת הנחשים בחיות מחמד נקבעת על פי מספר גורמים כגון עונת השנה, מיקום ההכשה, כמות הארס שחדרה לגוף, סוג הארס, גיל הנחש, גיל בעל החיים ומצבו הגופני לפני ההכשה, מספר ההכשות, והתנועתיות של בעל החיים המוכש לאחר ההכשה.


הכשות נחש עלולות לפגוע במספר מערכות בגוף - מערכת הלב והריאות, מערכת העצבים, מערכת הקרישה. הארס גורם לכאב, לבריחת נוזלים וחלבונים מכלי הדם ולתגובה חיסונית של הגוף. בשלבים הראשונים לאחר ההכשה ישנה נפיחות ובצקת המתפשטות מאזור ההכשה, כאב מתגבר, שטפי דם מקומיים, ולעתים ניתן להבחין בסימני שיני הנחש. אם הבעלים נוכחים בעת ההכשה בדרך כלל ישמעו יללה והכלב יברח מאתר ההכשה. בשלבים מאוחרים יותר ייתכנו נפיחות של הלשון והצוואר, ריור, קשיי נשימה, צליעות במקרי הכשה ברגליים, דימומים באזורי גוף שונים, חולשה ודיכאון. הכשה יכולה גם להוביל למוות, אך רוב הכלבים והחתולים שורדים עם טיפול מתאים.


חשוב להבין שגם אם הכלב חש בטוב מיד אחרי ההכשה, בתקופה של 24-48 שעות לאחר האירוע עדיין קיים חשש להתדרדרות.


במקרה של הכשה יש לנסות ולהרגיע את חיית המחמד, למנוע תזוזה מיותרת, לשחרר את הקולר במידה וההכשה באזור הפנים ולהביא את החיה במהירות האפשרית למרפאה הווטרינרית. אין צורך לצנן את המקום או לחמם אותו, אין צורך לחתוך את מקום ההכשה, לא לנסות למצוץ את הארס ולא לשים חסם עורקים.

בתחילת הבדיקה הווטרינרית יעבור הכלב הערכה כללית של מצבו כולל בדיקות דם ובהתאם לממצאי הבדיקה יותחל הטיפול.


טיפול וטרינרי בהכשת נחש כולל מספר רב של רכיבים שעליהם יחליט הווטרינר המטפל, ביניהם: מתן נוזלים לווריד, אנטיהיסטמינים, אנטיביוטיקה למניעת זיהומים משניים, אנטיסרום ספציפי לסוג הנחש המכיש, משככי כאבים, מתן חמצן, פלסמה, מנוחה ומניעת תנועתיות, גילוח וחיטוי אזור ההכשה. במצבים קשים במיוחד יתכן ויוכנס צינור נשימה לקנה הכלב והכלב יורדם למספר ימים עד להתאוששות.


הדרך הטובה ביותר להימנע מהכשת נחשים היא לא לצאת לטייל בשעות בהם הנחשים פעילים- בוקר ובין ערביים. המלצה זו קשה לביצוע באופן מעשי ולכן כאשר מטיילים עם הכלבים עדיף להימנע מטיולים בשדות ובשטחים פתוחים בשעות הבוקר המוקדמות / ערב, להימנע מאזורי מסלעה ומאזורי עשביה וגרוטאות בהם עלולים להימצא נחשים. מומלץ לטייל כאשר הכלב קשור ברצועה.

כאשר הכלב נמצא בחצר יש לשים לב לנביחות מתמשכות / יוצאות דופן שלו שיכולות להעיד על נחש בחצר. מומלץ לנכש עשבים בחצר ולטפל במקומות מסתור אפשריים לנחשים (גרוטאות) ולמכרסמים שעלולים למשוך נחשים.

כדאי לוודא שכלובי ציפורים או מכרסמים שנמצאים בחצר סגורים בצורה מספקת למניעה של כניסת נחשים לתוכם.

בכל מקרה של מפגש עם נחש מומלץ לא לנסות לתפוס אותו למי שאינו מיומן וכן לא לפגוע בו - רוב הנחשים אינם ארסיים כלל. אם יש צורך - ישנם לוכדי נחשים מקצועיים. ניתן לפנות למוקד העירוני במקרי הצורך.

bottom of page